charizard-psa-graded

Ligger du inde med en potentiel guldgrube, eller er du en hardcore samler, som kun ønsker det bedste i din samling? Så er kort grading nok den rigtige ting for dig. Det kan være du har en Charizard, som den der er PSA graded herover.

Det kan være at du allerede har erhvervet dig et graded kort, eller kender nogen som har, og nu sidder du måske med en bunke kort, som du er usikker på hvad du skal gøre med. Vi prøver at komme rundt omkring nogle af de ting du med rette kan være opmærksom på, når du overvejer om grading af dine kort.

Er det en investering?​

Først og fremmest skal du overveje, med hvilket formål du gerne vil grade dine kort?

Hvis du gerne vil grade dem som en del af en investering, så er der flere ting du skal være opmærksom på.

  • De svingende priser hos de forskellige grading selskaber
  • Hvilket grading selskab du burde vælge (læs vores “valg af grading firma” guide.)
  • Svingende popularitet blandt de forskellige Pokémon kort
  • Svingende markedspriser

Hvis man ser Pokémon som en investering, skal man være klar på at gå ind i det, som var det et aktiemarked. Priserne svinger løbende og der vil være perioder, nogle gange med års mellemrum, hvor populariteten og efterspørgslen stiger voldsomt, det kan dog være svært at sige hvornår det er. Vi vil ikke beskrive hvilke kort du skal købe, da det hurtigt kan ændre sig, men med det sagt, så vil der altid være bestemte Pokémon kort, som er mere populære end de andre.

Den største spiller i alt det her, er tid. I og med et sæt ikke længere bliver produceret, vil det automatisk blive mere unikt med tiden, da kort forsvinder, går i stykker eller bliver en del af en samling. Det betyder også at de første kort tilbage fra 1999, og nogle år frem, som udgangspunkt vil have en større værdi, end de nyest udkomne kort. Tid er dog ikke den eneste spiller, for stand har en lige så stor betydning for kortets værdi. Der kan være en stor prisforskel, bare ved at gå fra fx 10 til 9. Derfor er det en god idé at du søger rundt på Ebay, for at finde ud af hvad prisen er for et graded og ikke-graded kort, i den stand du regner med kortet vil blive vurderet til. Ud fra det skal du lægge prisen på fragt, forsikring og grading hos det respektive grading selskab oveni, så du har en reel pris på omkostningerne. Derfra vil du bedre kunne vurdere, om det ville give mening at investere i kortet.

Er det til din personlige samling?​

Når vi snakker en personlig samling, er det selvfølgelig helt op til dig hvad du gerne vil grade, og hvad du ikke vil grade. Det kan måske være at du vil have graded hele din samling, men det kan hurtigt gå hen og blive en dyr fornøjelse! Derfor vil det være godt at lægge en strategi for, hvor du starter i din samling.

Selvom du grader dine kort for din samlings skyld og ikke nødvendigvis for investeringen, så har de alligevel lidt med hinanden at gøre. Da markedet og interessen for Pokémon er svingende, betyder det også at grading selskaberne i perioder kan blive presset. Udbud og efterspørgsel gør, at virksomhederne bliver presset i en sådan grad, at de ikke kan følge med. Er efterspørgslen på deres service stadigvæk høj, kan priserne risikere at stige. Det er sket før, og vil kunne ske igen, så derfor skal du som samler fokusere på hvilke kort du vil sende ind først, og hvornår du gør det. Selvom priserne som udgangspunkt ikke falder igen, så vil det kunne ske at de stiger, uden at vi kan sige det sker. Derfor kan du med fordel fokusere på at sende dine mest værdifulde kort ind først, og løbende arbejde dig ned af i din samling.