For mange børn handler Pokémon kort om at samle, bytte eller lege, men derfor kan det godt være spændende at undersøge, hvad nogle af dine børns kort er værd.

Da interessen for Pokémon kort konstant er svingende, betyder det også at markedet for køb/salg af specielt enkelt kort, men også ældre Pokémon pakker er dynamisk. Du kan passende se det som et aktiemarked, hvor priserne konstant er svingende. Du kan eksempelvis købe en helt almindelig booster pakke, hvor du er så heldig at finde et kort i, som måske er penge værd. Hvis man beholder kortet i flot stand, kan man være heldig at det med tiden bliver mere værd, da populariteten og efterspørgslen for lige det kort stiger. Det kan dog tage flere år. Ofte vil der være nogle typer Pokémon kort som er mere populære end andre, og kan derfor være mere attraktive at gemme på. Oftest vil det være de kort der er sværere at finde i en booster pakke, som regnbue kort, guld kort eller bestemte holo kort, andre gange kan det være en bestemt Pokémon som eksempelvis Charizard.

Da Pokémon kort som sagt hele tiden ændrer sig i popularitet, kan man ikke sætte en fast pris på det kort dit barn har. Den nemmeste måde er altid at tjekke ebay for priser. Det betyder ikke nødvendigvis at det er den pris du kan få for det, men er som oftest den pris mange private sælgere går efter, da det giver et generelt billede af hvad det er værd.

For at finde den mest ”sigende” pris for lige det kort du ønsker at finde prisen på, skal du gøre følgende.

Oversigt

Er de gamle kort mere værd?

Som vi kort kom ind over ovenfor, så vil kort med tiden som udgangspunkt blive mere værd. 

Når Nintendo Pokémon printer Pokémon kort i forbindelse med et nyt sæt, så bliver der kun printet “X” antal kort, og der efter går de vider til næste sæt. Det betyder altså, at der som udgangspunkt ikke komme flere kort end dem der er printet i første omgang, og derfor vil de med tiden blive mere og mere værd, da kort enten bliver slidt, ødelagt eller forsvinder. 

Enkelte gang er et sæt blevet printet igen, hvilket bliver kaldt et “reprint”, men selv her vil den “orginale” (det første print) være mere værd.

Lang historie kort, så vil de ældste kort som udgangspunkt være mest værd, men det afhænger mest af alt om hvilket kort du har og specielt hvor god stand kortet er i! Selv de ældste kort bliver i dag solgt til 0,10 – 0,15 kr pr kort, vi vil længere nede prøve at tydeliggøre hvilket kort du skal have et særligt øje for.

 

Kig efter årstallet

På de gamle kort kan det godt snyde lidt, når man prøver at finde årstallet på kortet.

På de gamle kort står der nemlig flere datoer, både 1995, 96, 98 (dette er IKKE årstallet for lanceringen af kortet!) og længere til højre står der det aktuelle lanceringsårstal eks. 1999.

Da Pokémon blev stiftet I Japan tilbage i 1995, og de første “Pokémon kort” (Topsun kort) der blev lanceret, så MEGET anderledes ud end de gør i dag.
Det årstal du skal kigge efter starter med 1999 og frem (se billede).

Når du har fundet årstallet, så kan du hurtigt se om det er et gammelt eller nyt kort.

Hvilke kort er mest værd?

Nu har du fundet din gamle samling frem og fået styr på hvilket årstal de forskellige kort er fra, men hvordan finder du så frem til hvilket kort der er noget værd?

Der er et par ting du kan kigge efter:

  • Sjældenhed
  • “Særlige egenskaber”
  • Glimmer/holo
  • Populære Pokémon kort

Sjældenhed

De mest sjældne Pokémon kort, vil som oftest altid være mest værd. Det kan være dette ikke kommer som en overraskelse, men det er grundlæggende fordi, at jo færre udgaver er der blevet printet, desto mere sjældent er Pokémon kortet.

Du kan se sjældenheden af dit Pokémon kort ved at kigge nederst i enten venstre eller højre side (alt efter hvilken serien man kigger på) af kortet.

De forskellige sjældenheder.

  • Cirkel – ikke sjælden (Common)
    Kort med dette symbol er oftest det man finder i et Pokémon sæt, da der bliver printet flest udgaver af dette kort.
  • Firkant – moderat sjælden (Uncommon)
    Kort med dette symbol er det man næst mest finder i et Pokémon sæt, da der bliver printet et mindre antal af dette kort, men er stadig meget almindeligt at finde.
  • Stjerne – sjælden (Rare)
    Kort med dette symbol er det er sværest at finde i et Pokémon sæt, du finder som oftest kun 1-2 af disse kort i en pakke, hvilket gør det mere sjældent.
  • Promo stjerne- Specielt udgivelse (Promo)
    Kort med dette symbol kan kun findes ved køb af specielle pakker, eller modtages i forbindelse med specille events eks. biograf præmiere eller lignende.

Hvilken værdi har de forskellige sjældenheder?

Som udgangspunkt vil “common”, “uncommon” og i mange tilfælde også “rare” uden glimmer (non holo) gå for 0,15-0,20 kr pr. kort. Er man heldig kan man sælge bulks (en større mængde kort) helt op til 1,- kr pr. kort, men så skal man mange gange også være heldig! Almindelige kort er desværre ikke særlig meget værd.

Det kan være noget værd!

Hvis du har “rare” kort med glimmer. De nyere glimmer kort er ikke nødvendigvis værdifulde, men kan gå helt op til 10,- kr stk.
Hvis du til gengæld har fat i de gamle glimmer (holo) Pokemon kort (1999-2003) kan de være utrolig meget værd! Her anbefaler vi at du slår hvert enkelt kort op på Ebay (se beskrivelse længere nede).  

Ydermere skal du være på udkig efter alle former for full art kort (se beskrivelse nedenfor). De er ikke nødvendigvis mange penge værd, men går alligevel som oftest for mindst 20-40 kr stk., og op efter. Disse kort kan også være utrolig mange penge værd!

 

Særlige egenskaber

Nogle kort har et bestemt kendetegn eller egenskab, som gør at kortet er langt mere sjældent og kan gøre at kortet er langt mere værd.

Eksempler på egenskaber du skal være opmærksom på!

  • 1st Edition kort
    Kort med dette symbol er utrolig sjældne. Det var kun de helt gamle kort som havde dette symbol, og betød at det var “første printet udgave”. 
  • Promo kort
    Kort med dette symbol kan som tidligere beskrevet kun findes ved køb af specielle pakker, eller modtages i forbindelse med specille events eks. biograf præmiere eller lignende.
  • Stamped kort
    Kort med et stamp (en tekst) er ofte ret sjældne. Vi ser ikke særlig ofte stamped kort blandt de nyere kort, og kommer som ofte kun i specielle pakker eller som et “promo kort”
  • Secret rare
    Kort hvor det aktuelle nummer, er højere end det “anviste antal kort” i et sæt, kaldes for secret rare, eks. Raichu – 83/82. Der står at sættet består af 82 forskellige kort, men Raichu har nummer 83. Disse kort er ofte mere sjældne og øger værdien af kortet.

Særlige egenskaber på et kort, for som oftest værdien på kortet til at stige. Det er svært at give et estimat på hvad disse kort i gennemsnit har af værdi, men finder du et kort med en af disse fire egenskaber, vil det være en god ide at slå prisen op på Ebay (se beskrivelse længere nede)-

Glimmer kort

Selvom der efterhånden findes mange forskellige typer af glimmer (holo) kort, så er dette en kort gennemgang af de kort som kan have lidt værdi.

Du skal være særligt opmærksom på.

  • Gamle holo kort
    Som tidligere nævnt, kan næsten alle ældre (1999-2003) glimmer (holo) kort have en værdi.
  • Full art
    Full art kort blev introduceret i 2011, i forbindelse med udgivelsen af Black & White. I dag er ful art kort meget almindeligt, men har som oftest en eller anden værdi.
  • Regnbue kort
    Disse kort blev første gang introduceret i 2017, i forbindelse med lanceringen af Sun & Moon serien. Disse kort er nogle af de mere sjældne kort man kan finde i de nyere sæts og har også en hvis popularitet, men også værdi.
  • Guld kort
    Disse kort blev første gang introduceret i 2013, i forbindelse med lanceringen af Black & White Plasma Freeze serien. Disse kort er nogle af de mere sjældne kort man kan finde i de nyere sæts og har også en hvis popularitet, men også værdi.
  • Shiny kort
    Så vi allerede helt tilbage i 2001, da Neo Discovery udkom. Selvom der er sket lidt med udseende på de nye shiny kort, så er de stadig mere sjældne, og har ofte en højere værdi.

De ovennævnte kort er alle kort som potentielt kunne have en hvis form for værdi, og er alle kort du derfor bør slå op på Ebay (se beskrivelse nedenfor).

Populære Pokémon kort


Hvordan finder jeg prisen

Trin 1

Søg efter ”ebay.com” og indtast det fulde navn på det Pokémon kort du gerne vil finde, i dette tilfælde ”Charizard Vmax, samt nummeret på kortet, som kan findes nederst i enten højre eller venstre side af kortet, i dette tilfælde sv107/sv122. Når du har indtastet oplysningerne, trykker du på ”search”.

Trin 2

Når du har søgt, skal du scrolle ned på siden og sikre dig at ”item location” står på ”Europe” og ”show only” står på ”sold items”, samt ”completed items”. Det vil nemlig vise dig hvad kortet er blevet solgt til, og ikke hvad folk gerne vil sælge det til, da nogle prøver at få meget mere for det, end hvad det er værd.

Trin 3

Som det sidste skal du scrolle op til toppen, og sikre dig at, at der bliver sorteret efter ”Ended recently”, da det vil vise dig de solgte kort, fra nyest, til ældst.

Du kan passende tage gennemsnitsprisen af den seneste måneds solgte kort, og det vil give dig en cirka pris på, hvad dit kort er værd. Det er også vigtigt at tage udgangspunkt i de kort, som er i samme stand som det kort du gerne vil finde prisen på. Her vil det være nemmest at klikke ind på de mange billeder og sammenligne med dit eget kort, da du af gode grunde ikke vil kunne få det samme for et ødelagt kort, som du kan for et utrolig flot kort.